Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

8 храни и напитки, които не трябва да консумирате вечер, за да спите спокойно

8 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ВЕЧЕР, АКО ИСКАТЕ ДА СПИТЕ ДОБРЕ Сънят е много странно състояние, при което някак си почиваме, но в същото...

8 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ВЕЧЕР, АКО ИСКАТЕ ДА СПИТЕ ДОБРЕ


Сънят е много странно състояние, при което някак си почиваме, но в същото време тялото продължава да работи. Прекъсването на това състояние е много лесно и има много начини да го направите - от стрес и болест до нещо по-малко сериозно, като вечерно хранене.

1. Алкохол

Изглежда странно, защото повечето хора смятат алкохола за отличен антидепресант и хапче за сън. В някои отношения това е вярно и когато пият, хората заспиват по-бързо, но сънят, който следва, само изглежда силен, но не е.  Просто бързата ви памет отказва и не си спомняте как сте се събуждали и заспивали няколко пъти на нощ. И всичко това, защото алкохолът нарушава циркадните ритми и тялото не може да разбере какво да прави в даден момент: да спи или да остане будно. Затова вместо очаквания ефект да спите като бебе получавате безсъние. Така че това е една от добрите причини да спрете да пиете, преди лягане...

2. Мазни храни

Мазнините се обвиняват за влошаване на здравето, красотата и други параметри. Всъщност мазнините са много полезни за тялото и не можете да ги откажете. Друго нещо е качеството на тази мазнина и времето на приемане на такава храна.

Проучване от 2016 г. установи, че яденето на големи количества наситени мазнини прави съня повърхностен и недостатъчно ефективен. Както установиха учените, това се дължи на намаляване на активността на храносмилането. Затова си струва да се откажете от бързо хранене и дори от сандвичи със сирене, защото това също е мазна храна.


3. Пикантни храни

Ако обичате пикантни крилца, тогава бъдете готови за факта, че не можете да заспите, както и за неспокоен сън. Има много причини, поради които това се случва, но основните са лошо храносмилане, киселинен рефлукс и киселини. И това са само доста несериозни последици от пикантната храна. Ако се злоупотребява с подправките, може да се нанесе сериозна вреда и да се причини например язва на хранопровода.

4. Храни с много сол

Солта е необходима на тялото, но не в такива количества, каквито присъства в диетата ни. Голямото количество сол влияе негативно на всички системи, включително нервната.
Забравете за соленки, чипс, други подобни, ако искате да се насладите на спокоен сън.

Лекарите препоръчват намаляване на приема на сол до максималните стойности на СЗО от 5-6 грама на ден и за предпочитане по-малко. За да спите по-добре, се препоръчва да спрете да ядете солени храни няколко часа преди лягане.


5. Зелеви зеленчуци 

Зеленчуците от семейството на зелето включват бяло и червено зеле, карфиол и брюкселско зеле, броколи, рукола, спанак, репички, репички и други продукти от този вид.  Въпреки несъмнените си ползи обаче зелевите зеленчуци могат да влошат процеса на заспиване и да доведат до безсъние, поне ако се ядат вечер.

6. Бобови растения

Бобовите растения, подобно на зелевите зеленчуци, са една от най-добрите храни, богати на различни микроелементи, които са полезни за здравето. Освен това е добър източник на растителни протеини и фибри. Въпреки това, подобно на зелето, бобовите растения влияят зле на съня по същата причина: те засилват процеса на образуване на газове. Затова трябва да ядете бобови растения само на закуска или обяд и да избягвате да ядете с тях няколко часа преди лягане.

7. Мляко и млечни изделия

Млякото е важен продукт за нашето развитие. Въпреки това, всяка година след като престанем да бъдем бебета, лактозата, съдържаща се в млякото, става все по-малко усвоима. Така е заложено от еволюцията, защото по-рано, когато човечеството все още не е изградило цивилизация, ние спряхме да ядем мляко в ранна детска възраст и необходимостта от ензима, който е отговорен за разграждането на лактозата, изчезна.

8. Месо


Сигурни сме, че сте изпитали нещо подобно, когато ядете месо вечерта, сякаш не сте преяли и са минали повече от два часа след хранене, но се чувствате не само сити, но и много психически развълнувани. С насищането всичко е ясно, защото храносмилането на месото е много енергоемък процес, но защо възниква такова вълнение?

Е, надяваме се, че статията Ви е била полезна и ще я споделите с приятели в социалните мрежи!
До нови срещи!