Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Вирусно съдържание като начин за увеличаване на продажбите в онлайн магазин

Без подходящ трафик онлайн магазинът няма да получи високи реализации и следователно печалби. Следователно основната цел на всяка стратегия ...


Без подходящ трафик онлайн магазинът няма да получи високи реализации и следователно печалби. Следователно основната цел на всяка стратегия за популяризиране на търговски ресурс е да увеличи целевия трафик. Множество проучвания показват, че един от най-добрите начини за привличане на клиенти е разпространението на вирусно съдържание. Какво е вирусно съдържание Вирусно съдържание са онези материали, които потребителите активно споделят в мрежата. Принципът на действие на този маркетингов инструмент се сравнява с действието на вирус. Той предизвиква прилив на внимание, въвлича публиката в рекламните процеси и бързо става популярен. След като се запознаят с ценна информация, потребителите доброволно я разпространяват сред приятели и познати, като автоматично стават „носители на вируса“. По този начин компания, която е пуснала маркетинг на съдържание с вирусен ефект, получава нов целеви трафик с малко или никакви инвестиции. Единственото, върху което трябва да положите усилия, е разработването на концепция, създаването и публикуването на съдържание. Това е чудесен начин да рекламирате магазин, без да харчите много пари.

Вирусността е характерна за бързо разминаващите се материали в Интернет – способността за саморазпространение. Наличието на такъв параметър зависи от качеството и мотивацията на публикуваните данни. Информацията трябва да е интересна, закачлива от първите секунди на четене, да съдържа полезни знания, опит, емоции - нещо, което потребителят със сигурност ще иска да сподели.

Плюсове и минуси на вирусна промоция за онлайн магазин

Компетентно съставените вирусни материали, пуснати свободно в мрежата, носят успех на много бизнес проекти. С мощен текст можете да проведете ефективна маркетингова кампания за всеки онлайн магазин.


Инструментът помага на компанията да заяви или напомни за себе си навреме, да реши три основни задачи:


  • Привлечете целеви трафик към сайта.
  • Интерес потенциални купувачи.
  • Привлечете вниманието на инвеститори, експерти в индустрията, авторитетни лидери на мнение.
  • Вирусното съдържание има много предимства:


  • независимо бързо разпространение;
  • голям брой форми, произволно съдържание;
  • провокиране на взривна вълна от интерес;
  • дългосрочно въздействие върху широка аудитория;
  • доброволна реклама без допълнителни финансови разходи.

Инструментът има и някои недостатъци. Основната трудност при разработването на съдържание със скрит рекламен компонент е да се свържат интересни житейски материали с компания, популяризирани стоки / услуги, да се предвидят фактори за успех, вероятна популярност и положително възприемане на публикуваните данни от публиката.

Въпреки предварителните прогнози и изчисления, в зависимост от ситуацията, публикуваното съдържание се възприема по различен начин от потребителите. Неправилното тълкуване на съдържанието води до обратен ефект, влошаване на имиджа на компанията. Също така си струва да се има предвид, че една добре подбрана и „изстреляна“ тема може да не работи два пъти.

Видове и характеристики на вирусните материали
Вирусното съдържание се разпространява в различни форми и колекции. Това дава практически неограничени възможности за творчество на специалистите, участващи в подготовката на съответните материали.

Внимателно обмислените текстове, аудиозаписи, видеоклипове имат вирусен потенциал - всичко, което може да предизвика някаква онлайн сензация и се разпространява чрез репостове, изтегляния, харесвания, връзки.

Основните видове инструменти са:

Аудио Видео. Аматьорски или инсценирани музикални видеоклипове, рецензии, обучителни видеоклипове, визуализации, публикувани в блогове, в тематични сайтове, YouTube.
Текстови и снимкови материали. Всякакви статии, лайфхакове, полезни съвети, ревюта с реални снимки на продукти, вълнуващи истории под формата на разказване на истории. На практика като най-вирусни се открояват публикациите в различни социални мрежи.
Инфографика. Ценна графична информация - диаграми, икони, илюстрации с ясен смисъл. Позволяват ви да се запознаете с материала възможно най-бързо и лесно.
интерактивен формат. Игри, тестове, анкети, конкурси, пъзели, които изискват активно взаимодействие с потребителя.

Истински ефективното съдържание, което предизвиква мощен рекламен ефект, често отговаря на следните принципи:

Eмоционалност. Материалът трябва да се основава на силна емоционална част, която събужда чувства, вдъхновява и повдига настроението. В промоцията участват както положителни, така и отрицателни емоции. Потребителите са особено активни в отговора на факти, които предизвикват изненада;
практическа полза. Важно е публикациите да са ярки, информативни, подходящи, а не скучни. Качествените вирусни съобщения са изпълнени със смисъл и лишени от вода;
изключителност. Оригиналното представяне, уникалното съдържание, креативните творчески идеи придават на съдържанието специална стойност и виралност;
провокация. Скандалните, провокативни моменти веднага привличат вниманието на целевата аудитория и медиите. В този случай обаче е необходимо да бъдете изключително внимателни и да не прекалявате, тъй като съществува риск от увреждане на репутацията на компанията;
правилен психологически подход. Психологическото възприятие на човек играе решаваща роля при вземането на решение за споделяне на информация. Експертите препоръчват да се използват асоциации между марката и заобикалящата реалност, като се избират ключове, които свързват продуктите с широки общоприети концепции. В дизайна си струва да използвате хармонични цветове, изображения и шрифтове;
авторитетно мнение. Идеите, чиято стойност се потвърждава от известни хора, се разпространяват в обществото много по-активно. Потребителите ценят собствеността, всеобщото признание. Ето защо много реномирани компании, ако е възможно, се опитват да включат лидери в индустрията и обществени фигури в споделянето на вируси, като се позовават на техните мнения.

Основни правила за създаване на вирусно съдържание

Няма единна формула за успеха на писането на вирусно съдържание. Като се има предвид текущата излишност на информацията и изключителната селективност на потребителите, нищо не гарантира положителен ефект от вирус, пуснат в мрежата. Можете обаче значително да увеличите шансовете за последващо споделяне на материали. За да направите това, трябва да знаете някои правила. Нека разбием всичко.


На първо място, трябва да вземете решение за следните нюанси:


  • Определете целевата аудитория - за кого е предназначен бъдещият текст, снимки, видео.
  • Помислете за приоритетните цели - да популяризирате марката, да предизвикате дискусия, многобройни репостове в социалните мрежи, да получите харесвания, да привлечете вниманието на медиите.
  • Изберете търсеното съдържание и оптималния формат, който е подходящ за постигане на вашата цел.
  • Заложете на конкретни емоции (шок, хумор, изненада, вдъхновение), търсете начини да ги претворите в материал.
  • Разработете причините, които ще насърчат аудиторията да сподели това, което вижда или чува.
Добре дефинираният основен план ще помогне за разработването на ефективна концепция и правилното й прилагане на практика. Когато работите върху създаването на вирусни материали, е желателно да вземете предвид всяко малко нещо. Само с отговорен подход може да се пусне наистина заразен вирус.

Тествайте различни форми на съдържание


Като се занимавате с вирусна промоция на онлайн магазин, не се вкопчвайте в едно нещо. Тествайте различни начини за въздействие върху целевата аудитория: публикувайте публикации в блогове и социални мрежи, разпространявайте видеоклипове със завладяващи истории.

Най-вече обществеността оценява информацията, че:

забавлява - позволява ви да се усмихнете, да се смеете, да се отпуснете (забавни истории, мемета, вицове, пародии, комикси);
преподава - преподава нещо полезно, съдържа конкретни примери (обучителни видеоклипове, уебинари, инструкции);
е практичен и полезен – отговаря на интересите на целевата аудитория, предвижда настроението и нуждите, дава съвети и описва ефективни стъпки (отзиви, лайфхакове, ръководства стъпка по стъпка, интервюта с експерти).

Финални думи

Разпространението на качествено съдържание е чудесен начин за популяризиране на марка и увеличаване на продажбите. Но за да стане вирусен, е необходимо правилно да се представи и подреди информацията, да се заинтересуват широките маси от нея. Използвайки ефективни техники, можете да създадете съдържание, което ще „ходи“ в мрежата самостоятелно, ще доведе нови клиенти и ще подобри позицията на сайта в резултатите от търсенето. Хората ще го раздават доброволно. Ако се съмнявате в собствените си способности, включете квалифицирани специалисти във вирусна промоция - уеб дизайнер, копирайтър и интернет маркетинг.

No comments