Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да изберем подходящ газов котлон според мощността?

  Има редица характеристики, на които трябва да обърнем внимание, когато избираме газов котлон за професионална кухня. Спецификите, които ...

 



Има редица характеристики, на които трябва да обърнем внимание, когато избираме газов котлон за професионална кухня. Спецификите, които разглеждаме при битова употреба, отново важат, макар и в различна степен и с няколко промени. Като цяло, има множество неща, които да разгледаме при всеки един професионален готварски уред. Същото е валидно и за котлоните.

 

Поне първата стъпка в решението ви вече е факт. Избрали сте да закупите газов котлон. Това може да е било провокирано от редица фактори. Вероятно сте го предпочели поради по-високата му енергийна ефикасност и възможността да го използвате доста по-мобилно. Но каквато и да е причината, методът на захранване вече е избран. Сега остава да разгледаме останалите му черти.

 

Капацитет

Преди да преминем към мощността, обаче, нека погледнем един друг фактор, който донякъде е свързан с нея. Това е капацитетът. Някои професионални газови котлони идват в комплект от два или четири, та дори и повече. Те могат да помогнат на готвачите ви да вършат няколко дейности едновременно и така да повишат ефективността на вашата кухня. Особено подходящи са за големи заведения и за такива с по-високо натоварване на ежедневна база. Освен това трябва да се съобразите и с времето, необходимо за готвене на повечето ви ястия, тъй като то може да се различава и да въздейства върху нуждата от един или повече газови котлона.

 

Защо, обаче, го споменаваме, предвид, че в тази статия искаме да обсъдим мощността? Отговорът е прост и ясен – повече котлони ще означават нужда от по-висока мощност. Онези уреди, които идват в комбинация от няколко котлона, но са с ниска мощност, далеч няма да са толкова ефикасни. Те ще създават трудности, пречки и проблеми при протичането на процеса по готвене. Съответно, за многокотлонни уред избирайте уред с по-висока мощност.

 

Менюто ви

Една друга главна характеристика, която ще въздейства върху мощността, са ястията, заложени в менюто ви. Някои хранителни продукти изискват значително по-ниска температура на готвене, за да могат да се проявят качествата им в пълна степен. Не така стоят нещата с други, обаче, в частност – месото. Наличието на богата селекция от месни ястия в менюто ви означава, че ще ви трябват котлони със значително по-висока мощност. По този начин ще осигурите оптимална работа, по-голяма ефикасност и по-голяма бързина на приготвяне на ястията. Ниската мощност ще означава по-голям разход на енергия, по-дълго време за направа на една поръчка и по-ниска ефикасност на цялостното представяне на кухнята ви.

 

От друга страна, има храни, които изискват по-ниска температура. Ако повечето продукти в менюто ви са такива, то и котлон с по-ниска мощност ще ви свърши работа.

 

Натоварване

Ако продуктът ще е подложен на значително по-голямо натоварване и често ще работи дълго време, включително и цял ден понякога, то мощността ще трябва да е доста по-висока. Ниската мощност ще означава не само по-малка ефективност, която ще затрудни процеса, но и чести проблеми с приготвянето на ястията и от гледна точка на поддръжката на продукта. Той ще готви по-зле, тъй като няма да може да предостави нужната мощност за дълготрайна употреба. Същевременно ще се разваля и повече, понеже ще е подложен на натоварване, което не може да понесе. Съответно, ако уредът ще се ползва почти постоянно, то е добре мощността да е доста по-висока от обичайните газови котлони.

 

При по-голямо натоварване, също така, ще имате нужда от котлон, който загрява доста по-бързо. За тази цел ще ви е необходима по-висока мощност, която да съдейства със задачата.

 

Цена

Естествено, по-високата мощност ще съответства и на по-големи разходи за газ. Така че вземете този фактор предвид, когато изграждате цялостното си решение. Ако имате нужда от по-ниски сметки за газово захранване, то тогава по-подходящи са котлони с по-ниска мощност. Но не оставяйте цената да е единственият фактор. Все пак в редица случаи е нужна по-висока мощност на уреда, разходите за която се компенсират от произведените за деня поръчки.

 

Тип готвене

Продуктите с по-ниска мощност са подходящи за някои видове готвене – на пара, пържене, варене на тих огън. От друга страна, ако трябва да готвите в големи тенджери с цел изработка на по-голямо количество от ястието, ако заведението ви оперира на база “бързо хранене” и подобни характеристики, то тогава ще ви трябва котлон със значително по-висока мощност. Това е валидно и за заведенията тип “бюфет”, тъй като при тях често се готвят големи количества храна едновременно с цел да е достъпно ястие за всеки от клиентите, който ще се самообслужи.

 


Крайният резултат

В крайна сметка, видяхме, че много характеристики на заведението ви определят каква мощност ще ви е необходима от котлона ви. Те трябва да бъдат разгледани както една по една, така и в съвкупност, за да решите кой е най-добрият избор. При необходимост можете да се консултирате и със специалисти, като тези на MixHoReCa, за да ви помогнат с взимането на решение. Крайният резултат ще бъде подходящ продукт за нуждите на специфичното заведение, което разработвате.

No comments