Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Закон за наследството и създават ли трудности запазените дялове

  Закон за наследството и създават ли трудности запазените дялове Като една неделима и съществена част от областта на гражданското право ,...

 

Закон за наследството и създават ли трудности запазените дялове

Като една неделима и съществена част от областта на гражданското право, законът за наследството играе изключително важна роля в това да осигури защита на правата на всички гражданите по отношение на тяхното право да получат наследство (при нужда от консултация, обърнете се към TML-Consult.bg).

И докато този закон е изключително полезен с това, че осигурява защита на членовете на семейството отвън, то същият този закон би могъл да създаде търкания и напрежение между членовете на същото това семейство, тъй като в известна степен налага на гражданите определени норми как да се разпореждат със собствеността си.

Не могат ли родителите да избират кой да ги наследи

В практиката, за съжаление, не е необичайно да се видят доста случаи, в които законът очевидно изглежда много несправедлив. Това се случва просто защото той е създаден за да удовлетвори максимално голям брой хора и да създаде максимално балансиран подход за защита на техните права на човека.

Но между това да е полезен за повечето и това да е полезен за всички, определено са две много различни неща. Един доста сложен и много често критикуван момент от гражданското право е когато един родител не може да остави своето имущество на едно от децата си, дори и ако отношенията в семейството предполагат точно това.

Така например, възможно е един родител да има две деца, които отдавна са пълнолетни. Да кажем, че хипотетично едно от децата живее в друга страна и е в не добри отношения с родителите си, например не е разговарял с тях от 30 години. В случай на смърт на родителя, този мъж или жена може да се върне в страната и да потърси запазения дял от наследството си, от който никой не може да го лиши.

Консултирайте се с адвокат

Ако сте в подобна или близка ситуация, специалистите съветват да се консултирате с адвокат. Това ще ви помогне да видите какви са пред вас перспективите, по какъв начин можете да се разпореждате с имуществото си и до каква степен.

Макар законът да е категоричен по отношение на запазените дялове, все пак има и вратички, които могат да ви позволят да постигнете известна свобода на действие.

 

No comments