Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да се грижим за розите в градината?

Градинската розова градина е гордостта на всеки летен жител, защото кралицата на цветята - розата е обичана от всички. За да имате с какво д...



Градинската розова градина е гордостта на всеки летен жител, защото кралицата на цветята - розата е обичана от всички. За да имате с какво да се гордеете, се препоръчва правилно да се грижите за розите: да извършвате навременна резитба, да покривате растенията от замръзване, периодично да инспектирате храстите за вредители и болести, но най-важното е правилно да наторявате с хранителни вещества. Подхранването на розите през пролетта е гаранция за буен и дълъг цъфтеж. Ето за това ще говорим днес. Пролет: от какви торове се нуждаят розите Розите никога не са достатъчни, така че всяка година се появяват нови бодливи, но невероятно красиви сортове с оригинални цветя. Буйният цъфтеж на розите е обект на стремеж на много градинари. Не е достатъчно да се разпредели подходящо място за завладяващата кралица, тя трябва редовно да се полива и периодично да се наторява. Вероятно много хора знаят това, но повторението няма да е излишно. За да може растението да образува много пъпки, е необходим фосфор. Азотът е необходим за растежа на зелената маса, но розите, прехранени с това вещество, образуват маса от нови зелени издънки, в ущърб на появата на пъпки. Има по-малко цветя, много по-малко. Храсти, които са преяли органични торове, които просто се хранят с азот, растат силно, увеличават изобилната листна маса, цъфтежът им се забавя значително, става рядък, а самите растения са силно податливи на болести. Калият е необходим и за розите, храненето с калиева сол ви позволява да подготвите храстите за зимуване, а също така влияе на размера на цветята. Как да храним рози през пролетта? Да влезем в детайлите.


Важно! Предозирането с тор може да доведе до изгаряне на кореновата система. Лопенът се добавя към вода в съотношение 1:10, след което запарката отново се разрежда с вода 1:2. Торът за рози през пролетта с органични съединения се извършва след края на слана, при положителни температури, в противен случай растенията няма да абсорбират добре допълнителното хранене. Като органичен тор можете да използвате билкова инфузия, която се напръсква върху листата. Важно! Опитайте се да редувате прилагането на минерални торове и органични вещества, което ще помогне за хармоничното развитие на растението и ще допринесе за буен цъфтеж. Има приблизителна схема за хранене на възрастни рози, която включва пет основни етапа: Първото хранене на рози за пролетни грижи се извършва рано, обикновено това време идва веднага след първата резитба в етапа на набъбване на пъпките. Под храстите се нанасят 300 г угнил оборски тор или компост на 1 храст, както и амониев нитрат, 25-30 г на 1 растение. Втората подхранваща превръзка се извършва на етапа на израстване на леторастите, приблизително 2 седмици след първата. Храстите се поливат с инфузия на лопен или оборски тор, освен това поливането се извършва със сложен минерален тор за пролетно подхранване на рози. Ако няма готов тор, под всеки храст се добавя амониев нитрат (от 10 до 15 g); калиева сол (10-15 g); двоен суперфосфат (до 30 g). Третата задължителна подхранване се извършва в момента на появата на пъпките - като органична материя се използва водна инфузия от лопен, птичи изпражнения или трева. От минерални торове под розите е необходимо да се прилагат сложни рози с висок процент на фосфор. Четвъртата подхранваща превръзка се извършва в края на първата вълна на цъфтеж - компостът се внася под храстите, почвата се пролива със сложен тор. Петата подкормка се извършва след втората вълна на цъфтеж, но това е вече през лятото.

No comments