Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Всичко за розите - грижи и отглеждане

Когато последния път показах снимки на моите рози, в коментарите имаше твърдения, че те също биха искали да отглеждат рози в градината, за н...Когато последния път показах снимки на моите рози, в коментарите имаше твърдения, че те също биха искали да отглеждат рози в градината, за някой, който не работят по неизвестни причини, имаше молба да разкаже за грижите и отглеждането от рози.


Тази моя публикация вече е стара, но отново я пуснах на главната страница, ще съдържа всичко, което знам за розите и какво правя с тях сам.


Някои хора смятат, че розите са трудни за грижа и затова не се отглеждат. Уверявам ви, че няма нищо лошо в грижата за розите. Това е петуния - капризна дама, а розите - толкова са умни, че дори няма нужда да се поливат често. Сега ще ти кажа всичко и ще разбереш.


Вижте, накратко, принципът на грижа е следният:


кацане

поливане веднъж седмично

Оплождане

отстраняване на мъртвите пъпки

резитба два пъти годишно.

Розите не се нуждаят от често плевене и не се страхуват от плевели като малки разсад от други култури.


Подрязването изобщо не е трудно, как да го направя, ще опиша.


Рязането на пъпки като цяло е истинско удоволствие, защото по това време общуваме с розите, разхождаме се сред храстите, наслаждаваме се на тяхната красота и аромат.


Е, все се случва, листните въшки атакуват, но има и спасение от това.


Отглеждане на рози на открито - информация за начинаещи

Цветята на розовата градина се появиха много отдавна в Сирия и Вавилон. Сега тя заема водещо място сред декоративните растения, розата дори се нарича кралица на цветята, съвсем заслужено.


В крайна сметка тя е толкова красива! Не без причина в културата на всички страни розата се е превърнала в символ на любовта, стихове и легенди са й посветени, известни художници и просто деца я рисуват. Ръкоделците плетене на една кука рози, правят ги от панделки и всякакви материали.


Розата е многогодишно растение. В зависимост от сорта, розовите храсти достигат височина 10-15 см при розите джуджета до 2 метра при най-високите.


При повечето растения леторастите са покрити с тръни, за да се предпазят от гризачи.


Добрият годишен растеж на леторастите също показва състоянието на цветята. Колкото по-голям е растежът, толкова повече съцветия са на храстите.


Цветята на розите от най-разнообразни цветове, прости и двойни. Диаметърът на цветето е до 15 см. Венчелистчетата съдържат етерични масла, които предизвикват страхотен аромат. Обикновено светлите рози миришат по-слабо от тъмните.


Розите са разделени на различни групи и видове. Има паркови рози, чай хибрид, флорибунда, храстови, миниатюрни, катерещи, почвопокривни. вътрешен двор.


Сега няма да навлизам в подробности и описание на всеки сорт. По принцип не се стремя да имам колекция от някакви специални сортове, купувам и отглеждам рози, различни по цвят, които ми харесаха. Но какъв сорт е, как се казва розата, разбира се, ме интересува.


Най-често срещаните класически и най-популярни рози са хибрид чай и флорибунда. Те са най-красивите и обилно цъфтящи.


Храстите им растат до 60-80 см. В краищата на леторастите се образуват една или повече големи пъпки. Розите цъфтят от май до слана с кратки прекъсвания. През повечето време ги отглеждам.


Кога и как да засадите

Най-доброто време за засаждане на рози е през пролетта, преди да се отворят пъпките. А в южните райони това може да се направи през есента. Предпочитам да засадя рози през есента. Защо? Да, защото по това време можете да си купите точно тази роза, която виждате със собствените си очи в действителност. Всъщност по това време разсадът се продава с пъпките върху тях. И през пролетта ще трябва да си купите „прасе в лапа“, не е факт, че пред вас е точно цветето, което е нарисувано на снимката.


И засаждането на рози през пролетта не се различава от засаждането през есента. Изборът е ваш, предвид климата на района, в който живеете.


Розите са много фотофилни. За тяхното кацане трябва да изберете открита слънчева зона. Дори сянката на близкото дърво или сграда може да не им хареса и да им попречи да растат нормално. Това е важна характеристика при отглеждането на рози.


Мястото може да бъде избрано с лек наклон на юг, югоизток или югозапад.


Подготвяме яма за засаждане с размери около 60 х 60 см, толкова дълбока, че корените да влизат свободно в нея.


Розите се засаждат най-добре на редове, за да улесните грижите за тях по-късно. Разстоянието между храстите в реда е около 1 метър.


Разсадът трябва да бъде подрязан преди засаждането. Избираме 3-4 силни издънки и ги съкращаваме до 10-15 см, оставяйки 2-4 пъпки. Останалите слаби издънки се отстраняват.


Изрязваме и корените, като запазваме малки клонки.


Когато засаждате, изправете корените в ямата. Заспиваме със земя, вода и храст, за да не изсъхнат розите. Когато бъбреците започнат да растат, ще бъде възможно да се отпуснете.