Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да предпазим дисплея на телефона си от надрасквания и счупване

Как да защитим екрана на смартфона си Дисплеят е най-уязвимата част на смартфона. Сензорният екран обаче е скъп. Смяната му е почти същото к...

Как да защитим екрана на смартфона си

Дисплеят е най-уязвимата част на смартфона. Сензорният екран обаче е скъп. Смяната му е почти същото като закупуването на нов смартфон. Хубаво е, че има специална защита за дисплеите и екраните.

Протекторът предпазва от надраскване и отблясъци

Протекторът е „тънка обвивка“, която е предназначена да предпазва екрана на смартфона. Това е най-достъпният начин за защита на екрана, но най-ненадеждният, тъй като не предпазва от удар.


Протекторът е направен предимно от различни полимери, като полиуретан или винил.


Обикновено в продажба има четири основни типа защитни фолиа: гланцови, матови, смесени и огледални.


Гланцовите са лесни за залепване, почти не се виждат на екрана, много гладки. Основните недостатъци са, че бързо се надраскват и замърсяват. В същото време те са много търсени поради ниската си цена.


Матът предпазва екрана от отблясъци, прави повърхността на дисплея леко грапава, приятна на допир. Недостатъците включват зърнест на картината и леко намаляване на наситеността на цветовете.


Смесените не се замърсяват, не изкривяват картината, а също така предпазват от надраскване и отблясъци. Минуси на такива протектори не са открити.


Протекторите могат да се използват като огледало, но те значително влошават качеството на изображението.


Има и антибактериални и антишпионски протектори. Първите са покрити с антисептичен състав, който унищожава микробите, вторите не блестят - отстрани се вижда само блясък.


По-добре е да изберете протектор за тези потребители, които са уверени, че ще могат да боравят внимателно с устройството си.


Стъкленият протектор предпазва от удари и падания

Закаленото стъкло е вид "издръжлива броня", която поема силни удари, като по този начин предпазва екрана на смартфона. Такова стъкло е по-скъпо от филма, по-трудно е да го залепите.


В зависимост от вида на покритието има антирефлексни, олеофобни, възпиращи, силиконови и защитни протектори.


Благодарение на антирефлексното стъкло, смартфонът може да се използва на ярка слънчева светлина. Олеофобните са покрити със специален слой - отпечатъци от пръсти не остават по екрана. Фиксаторите са направени на същия принцип като предните стъкла в автомобилите или стъклата в душовете: ако се счупят, те задържат фрагментите заедно и не им позволяват да повредят екрана с остри ръбове. Силиконът е основният слой, а защитните предпазват от пукнатини.


Стъклата се предлагат в различни дебелини: 0,26, 0,33, 0,5 мм. В същото време те са поне два до три пъти по-силни от филмите. Твърдостта на покритието е 9 N. Този индикатор по скалата на Mohs съответства на минерала от алуминиев оксид - корунд, който може да се надраска само с диамант. Няма по-висока стойност.


Предимствата на този тип стъклени протектори: запазват чувствителността на сензора, не влияят на яснотата и яркостта на снимките, залепват бързо и не бълват.

Течното покритие подобрява тактилните усещания

Течното покритие е най-новият вид защита, която представлява течен състав или импрегниране на наночастици. Самият състав е силициев диоксид SiO2, който на молекулярно ниво прави екрана по-здрав с 600%.


Всичко зависи от това колко правилно е нанесена течността. Обръщам внимание на потребителите към факта, че това не е наслагване, а химическо вещество с наночастици, които проникват в материала на вашия екран.


Този инструмент все още не е популярен, така че няма недвусмислени данни за плюсовете и минусите. Не може да се каже, че течното покритие е по-надеждно от стъклото, тъй като се появи наскоро. Доказаните предимства включват водоустойчивост, защита срещу леки драскотини и подобрени тактилни усещания. Основният недостатък е високата цена.

Няколко препоръки за да се радвате по-дълго на смартфоните си

Не оставяйте телефоните си в джоб,  в който има и монети. Те много често надраскват, дори прецакват покритието, протектора, дори екрана, ако не разполагате с протектен механизъм.

Протекторът ще поддържа екрана чист за дълго време, ще го предпази от драскотини и отблясъци, но не и от удари.
Стъклото поема силни удари, но е по-трудно да се залепи и струва повече от обикновения протектор. Максималната твърдост е 9 N, всяка цифра над това е рекламен трик. Дебелото закалено стъкло е подходящо за детски смартфони, както и за тези, които често изпускат телефона на пода или го носят без калъф до ключове, портфейл и други дреболии.
Течното покритие предпазва от малки драскотини, не се страхува от вода и подобрява тактилните усещания. Той обаче не издържа на директни удари с чук.
Ако се появят мехурчета, ъглите започнат да се отлепват, образуват се цветни петна или чувствителността на сензора се влоши, това означава, че е време да смените защитата.

No comments