Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

FRV навлиза във финландския пазар с 600MW фотоволтаици

Фирмата за възобновяеми енергийни източници Fotowatio Renewable Ventures (FRV) влезе на финландския пазар с намерението да развие 600 MW с...

Фирмата за възобновяеми енергийни източници Fotowatio Renewable Ventures (FRV) влезе на финландския пазар с намерението да развие 600 MW соларни панели. Това също е първият път, в който компанията навлиза в региона на скандинавските страни и затова си партнира с местния оператор Will & Must. Фотоволтаичното портфолио се състои от няколко проекта, които се очаква да достигнат фаза „готови за изграждане“ между 2024 и 2026 г. Според FRV слънчевите клетки могат да бъдат полезно допълнение към пазарите, задвижвани от вятър, като тяхната ефективност се подобрява в студени среди. Правителството на Финландия има за цел да инсталира 2,8 GW капацитет за слънчева енергия до 2030 г. по своя последен национален план за енергия и климат (NECP), което е повече от два пъти предишната цел. Търговската асоциация SolarPower Europe обаче прогнозира, че страната ще разполага с над 10 GW слънчев капацитет до края на десетилетието. Андрея Фонтана, управляващ директор на FRV Европа, каза: „Ние сме много развълнувани да предложим нашия международен опит и експертиза на обещаващ нов пазар като Финландия. Това е един от най-обещаващите пазари за възобновяема енергия и ние сме убедени, че нашето предложение ще бъде много търсено.“ Интересът към Финландия и други скандинавски пазари продължава да расте за слънчева енергия, която се счита за „неразработена“ пазар според Уорън Кембъл, главен оперативен директор и заместник-изпълнителен директор на независимия производител на електроенергия (IPP) Alight. През септември IPP разшири дейността си във Финландия, с намерението да изгради слънчева централа с капацитет над 100 MW. През януари финландският фонд мениджър Taaleri Energi осигури 100 милиона евро (109 милиона долара) от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за изграждане на портфолио от 1,9 GW възобновяеми енергийни източници в Европа и Съединените щати, включително в регионите на скандинавските страни. 



С влизането си на финландския пазар, възобновяемият разработчик увеличава присъствието си в Европа, където вече присъства в Испания, Италия, Обединеното кралство, Гърция и Полша. Освен това компанията има проекти в различни етапи на развитие в Чили, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Армения и Йордания, с глобална тръбопроводна тръба от над 24 GW.