Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ?

Мазната коса, която бързо се замърсява, е неприятна черта, която се превръща в проблем, ако не е възможно да миете косата си всеки ден. Пр...



Мазната коса, която бързо се замърсява, е неприятна черта, която се превръща в проблем, ако не е възможно да миете косата си всеки ден. Причината за това явление е прекомерното производство на себум на скалпа. Това може да се дължи на наследствени фактори, неправилно използване на балсами, които съдържат силикони, стилизиращи продукти и грешен избор на шампоани.

Друга причина за замърсяване е злоупотребата с процедурите за грижа при фризьора. Можете да срещнете този проблем, след като посетите салон за красота: за оформяне специалистът използва професионални продукти за блясък, които оцветяват косата - до вечерта тя вече ще изглежда мръсна.

 

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ?

Преди да разберете колко често да миете косата си, важно е да определите какъв тип коса имате: суха, мазна или комбинирана. Сухият тип се характеризира с това, че косата често се накъсва и губи обем. Мазният тип, напротив, е придружен от повишена секреция на себум, което води до бързо замърсяване на косата. Комбиниран тип - косата не е еднаква по структура: тя е мазна в корените и суха в краищата.

 

КАК ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ВАШИЯ ТИП КОСА

Суха. Този тип коса се нуждае от допълнително овлажняване и подхранване, затова не се препоръчва да се мие повече от два пъти седмично. Ако живеете в град с лош въздух, което ускорява замърсяването на косата, можете да я миете по-често – до 3 пъти седмично. Все пак използвайте шампоан, подходящ за суха коса, за да не я изсушите.

Мазна. Косата от този тип изисква редовна компетентна грижа и измиване поне 3 пъти седмично. Използвайте шампоан за мазна коса, който ще ви помогне да контролирате производството на себум и ще предотвратите бързото замърсяване на косата.

Комбиниран. Такава коса може да се мие 2-3 пъти седмично, като се фокусира върху корените и се избягва попадането на шампоан върху краищата.

Няма универсална рецепта за правилно измиване на косата. За да опростим, по-добре е сухата коса да се мие по-рядко, а мазната по-често. Но ако усетите, че косата ви е мръсна, ако ви причинява дискомфорт, измийте я, без да изчислявате колко дни са минали от последната процедура. Много по-важно е да изберете правилните продукти за грижа, отколкото да следвате график за миене.

 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ ВСЕКИ ДЕН

Накратко, възможно е. Но е важно да разберете последствията от честото миене на косата.

 

От една страна, това помага да се избегне омазняването на косата - косата ви винаги ще бъде чиста. От друга страна, ежедневното миене може да ги изсуши и да ги направи чупливи. В този случай косата може да изглежда скучна и безжизнена. Това се случва, защото честото излагане на шампоани премахва естествените масла, необходими за здрава коса. Друг риск от ежедневното миене е възможното увреждане на скалпа. Честата употреба на шампоани нарушава естественото ниво на pH на кожата, което ще доведе до раздразнение и пърхот.

 

Но има ситуации, когато ежедневното миене, напротив, се препоръчва. Ако водите активен начин на живот, спортувате ежедневно или работите в опасна индустрия, честото миене на косата е необходимост. Основното е да изберете правилния шампоан. Тя трябва да е мека и да съдържа естествени съставки, които не изсушават и не дразнят скалпа.

 

Не трябва да забравяме и балсама, който ще ви помогне да запазите къдриците си овлажнени, меки, блестящи, ще опрости стилизирането и ще направи косата ви удобна.

 

КАК ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ ПРАВИЛНО

За да запазите косата си здрава, е важно да следвате препоръките за грижа. Неправилното миене ще причини повече вреда, отколкото ежедневното миене.

 

Изберете правилния шампоан и балсам. Най-важното е, че всички продукти за грижа трябва да са подходящи специално за вашия тип коса. Неподходящите продукти могат да направят къдриците ви по-сухи, чупливи, да изглеждат като сламка или обратното – да ги оставят мръсни и мазни.

Срешете преди измиване. Предварителното разресване ще улесни измиването - мръсотията и прахта ще се отмият по-бързо от косата.

Нанесете шампоан само в корените. Трябва да изплакнете корените и скалпа, а не дължината. След като нанесете шампоана, масажирайте го в кожата, без да го разнасяте по дължината. Когато се измие, пяната ще измие дължината - това ще бъде достатъчно.

Нанасяйте балсам само върху дължините. Тук ситуацията е обратната – ако нанесете балсам в корените, косата ви бързо ще се омазни и изцапа. Продуктът трябва да се разпредели по дължината, като се избягват корените, и да се остави за минути, посочени на опаковката.

Използвайте продуктите по предназначение. Ако маската или балсамът са предназначени за грижа за косата, трябва да се прилагат само по дължината. Ако е за скалпа, тогава продуктът се нанася върху кожата и едва след това се разпределя през косата.

Избягвайте екстремни температури. Когато миете косата си, водата трябва да е топла - корените не обичат резките промени. Горещата вода ще изсуши косата и кожата ви, докато студената вода ще попречи на ефективното почистване.

Изплакнете обилно. Всеки балсам или балсам, оставен върху косата ви, не само ще ускори замърсяването, но и може да предизвика алергична реакция.

Следвайте инструкциите за употреба на продуктите. Измиването на косата не е ситуация, при която повече е по-добре. Ако на балсама пише, че трябва да подейства 5-7 минути, не трябва да го оставяте 15. Това няма да засили ефекта, а напротив, може да навреди.

Не търкайте косата си. След измиване подсушете косата с потупване, но не търкайте краищата с кърпа – това уврежда структурата на косъма.

Използвайте продукти без измиване. Термична защита, масла, овлажняващи спрейове, продукти за краища - всичко това ще помогне на косата ви да изглежда по-здрава и добре поддържана. Основното нещо е да не прекалявате, в противен случай вашите къдрици ще изглеждат мръсни.

Не оставяйте косата си мокра. Водата, която се изпарява от мокрите кичури, ще вземе със себе си собствената влага на косата. Най-добрият вариант е да изсушите със сешоар на средна температура. Изследванията показват, че това е най-безопасният метод на сушене.

Не прекалявайте с топлинния стил. Пресите и машите изгарят косата ви и я изсушават. Термичната защита минимизира вредното въздействие на стилизиращите джаджи, но не намалява риска до нула, така че не трябва да ги използвате, освен ако не е абсолютно необходимо.

КАК ДА ЗАПАЗИТЕ КОСАТА СИ ЧИСТА ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ

Изненадващо, най-доброто място да започнете е като почистите собствения си дом. Никакъв шампоан няма да ви помогне да поддържате косата си в перфектно състояние, ако около вас има мръсотия и прах. Редовното почистване, почистване на прах и бърсане ще ви помогне да избегнете контакт с мръсотия и косата ви ще остане по-чиста по-дълго.

И отново - за избора на козметика за коса. Ако е важно да запазите свежестта за дълго време, по-добре е да използвате шампоани, които образуват голямо количество пяна и старателно почистват косата. Можете да използвате дълбоко почистващи шампоани или продукти със сулфати, но не прекалявайте с тях.

Правилната прическа също може да ви поддържа чисти. Косата, събрана на опашка или плитка, ще остане чиста по-дълго от пуснатата коса - такива прически избягват ненужния контакт на косата със скалпа. Шапките също ви поддържат свежи: шалове, шапки, шапки и бандани минимизират контакта на косата с околната среда и я поддържат чиста.

Не бива да докосвате косата си често - това бързо ще доведе до замърсяване. Това е особено важно, ако нанасяте крем или масло върху ръцете си.

Сухият шампоан е удобен начин за бързо освежаване на косата, когато нямате време да я измиете. Помага за абсорбиране на излишния себум, така че косата отново да изглежда чиста. Преди употреба сухият шампоан се разклаща, напръсква се в корените, масажира се в скалпа и накрая се отстранява излишният сух шампоан от дължината с гребен. Има и малък трик: ако нанесете сух шампоан върху прясно измита коса, това ще я запази свежа за дълго време.

Редовното подстригване на краищата също влияе върху способността на косата ви да остане чиста по-дълго. С течение на времето краищата започват да се цепят и накъсват, което води до матова и мръсна коса. Достатъчно е да се подстригвате веднъж на всеки 2-3 месеца, като отрязвате цялата повредена част от косата.

Колкото по-дълга е косата, толкова по-бързо се замърсява. Ако свежестта на косата ви е по-важна от дължината й, изберете по-къси прически.

Универсален отговор на въпроса „Колко често трябва да миете косата си?“ не съществува. Всичко зависи от вашия тип коса, начин на живот и вашите нужди. Най-простото решение е да миете косата си, когато усетите, че е мръсна. И ако следвате прости препоръки, прическата ви ще остане свежа за дълго време и косата ви ще остане здрава.

 

Желая ви гъста коса на всяка възраст!

 

No comments