Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Функции на магнезия в организма

  Говорейки за минералите, от които човек се нуждае, за да поддържа здравето си, не трябва да забравяме   магнезия , който се използва в тял...

 

Говорейки за минералите, от които човек се нуждае, за да поддържа здравето си, не трябва да забравяме  магнезия , който се използва в тялото по различни начини. Магнезият участва в мускулната функция и предаването на нервните импулси, а също така действа като катализатор в над 300 ензимни реакции.

 

Той играе водеща роля в производството и използването на клетъчна енергия. В допълнение, този минерал участва в синтеза на протеини, дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК) и рибонуклеинова киселина (РНК).

 

Изследванията върху магнезия показват, че той помага за понижаване на кръвното налягане, подобрява баланса на кръвната захар и нормализира сърцебиенето. Ниските нива на магнезий са свързани със сърдечни заболявания, диабет, Алцхаймер, мигрена, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и депресия. Като цяло дефицитът на магнезий е свързан с намален  антиоксидантен  статус и повишени нива на хронично възпаление, като и двете допринасят за развитието на хронично заболяване.

 

Ролята на магнезия в когнитивното здраве

Като се имат предвид многото функции, които магнезият изпълнява в тялото, не е изненада, че той играе роля в поддържането на психичното здраве. Доказателствата сочат, че нивата на магнезий в мозъчните клетки са пряко свързани с производството на енергия. Когато мозъчните клетки не успяват да произведат нужното количество енергия, нивата на магнезий често са ниски. Това може пряко да повлияе на появата на мигрена, тъй като са установени ниски нива на магнезий при пациенти по време на пристъпи. Както при  витамин B2  (рибофлавин),  коензим Q10 и  мелатонин , проучванията са открили намаляване на мигренозните пристъпи с добавки с магнезий.

 

Невротрансмитери и магнезий

В допълнение към производството на енергия в мозъчните клетки, магнезият също играе критична роля в множество невротрансмитерни системи, включително серотонин, гама-аминомаслена киселина (GABA) и глутаматната верига.

 

Серотонин и магнезий

 

Серотонинът обикновено се счита за невротрансмитер за "чувстват се добре". Повечето стандартни антидепресанти действат върху серотонина, като блокират обратното му захващане, за да повишат нивата на този невротрансмитер.

 

Това обаче не е единственият начин за повлияване на серотониновия баланс. Доказано е, че магнезият е в състояние да увеличи своята активност. В същото време е известно, че при дефицит на магнезий нивото на серотонин намалява.

Статията е подготвена специално за MnogoMilo.com за от Dietyc.com

 

No comments